snow

Tuesday, 4 December 2012

PELBAGAI CERITA YANG BOLEH KITA JADIKAN TELADAN. :D

Janganlah kamu bersedih bila ditinggalkan.. Ingatlah, Allah swt sentiasa bersamamu... Apa yang terjadi adalah kerana Allah swt sayangkan kamu dan ingin kamu dekatinya.. Tidakkah kamu merasa ingin tempat mengadu ketika kamu bersedih?? 

Ya..itulah salah satu cara bagaimana Allah swt ingin kamu dekat dengan NYA.. segeralah berwuduk sahabatku.. segeralah sujud kepada NY

A... Dia adalah sebaik2 dan KEKASIH paling AGUNG sekali!!

♥ AllahNIE CERITA LAIN PULAK

Imam Abu Hanifah dan Buktinya |

Pada suatu hari Imam Abu Hanifah disoal seorang kafir yang tidak percaya kepada Tuhan berkaitan bukti kewujudan Tuhan.beliau lantas menjawab akan menjawab soalan itu pada sebelah petang di sebuah pulau.
Pada petang itu, orang kafir itu berada dipulau itu tepat pada masa yang dijanjikan, namun Imam Abu Hanifah masih belum sampai2.
Apabila Imam Abu Hanifah sampai 

dihadapan orang kafir itu,dia terus menuduh beliau dengan keburukan orang islam yang mengaku agama mulia tetapi penganutnya tidak tahu menepati masa.
Imam Abu Hanifah menerangkan sebab dia terlewat. "saya tidak menemui sebarang perahu atau sampan untuk membolehkan saya menyeberangi sungai . sedang memikirkan cara menyelesaikan masalah itu, saya terlihat sebatang pokok secara tiba2.
batang pokok itu tiba2 terbelah menjadi kepingan papan kemudian tersusun menjadi sebuah perahu. saya pun mengunakan perahu itu untuk menyeberangi sungai tersebut", terang Imam Abu Hanifah.
Orang kafir itu dan semua yang mendengar perbualan mereka lantas ketawa berdekah2 mengejek cerita Imam Abu Hanifah. Mana mungkin sebuah perahu boleh terjadi sendiri, kata mereka.
"Engkau tidak percaya dengan ceritaku?" soal imam abu hanifah. "Bagaimana pula aku mampu percaya ceritamu yang Tuhan itu tiada
dan alam semesta ini terjadi sendiri,sedangkan kewujudan sebuah perahu dengan sendirinya pun kau tidak percaya, mana lebih mudah, mencipta perahu atau bumi,langit dan alam segala isinya?" soal Imam Abu Hanifah lagi 
Orang kafir itu terdiam mengetahui dia terperangkap dengan tingkah lakunya sendiri. :)

#pray for GAZA
KISAH SEEKOR BURUNG

>> Teringat kisah perihal seekor burung kecil yg terbang ulang alik membawa air dimuncungnya untuk memadamkan api yg membakar Nabi Ibrahim~

>> semasa ditanya kenapa ia berbuat begitu sedangkan usahanya itu hanyalah "sia-sia" sahaja berbanding dgn api yg besar itu, jawabnya mudah sahaja~ ia berkata :

"..SETIDAK-TIDAKNYA JIKA DITANYA DI HADAPAN ALLAH DI AKHIRAT KELAK, IA DAPAT MENJAWAB YANG IA TELAH BERUSAHA SEMAMPUNYA YANG IA BOLEH BUAT UNTUK MELAWAN KEBATILAN.."

No comments:

Post a Comment